Dagblad van het Oosten
Het ontstaan van het Dagblad van het Oosten is nauw verbonden met de handelsdrukkerij en uitgeverij W. Hilarius Wzn in Almelo. De krant verschijnt voor het eerst in december 1881, maar heeft dan nog een andere titel: Twentsch Zondagsblad, met als ondertitel Almelosche Courant. Vanaf 1914 verschijnt dit lokale nieuwsblad tweemaal per week, en vanaf 1928 driemaal. De ondertitel wordt gewijzigd in Nieuwsblad van het Oosten.
In 1933 brengt uitgeverij Tijl uit Zwolle een concurrerende krant op de markt: het Almelosch Dagblad. Hilarius reageert onmiddellijk. Nog niet met een echt dagblad, maar met een opgefrist Twentsch Zondagsblad. Het blad verschijnt driemaal per week, de hoofdtitel wordt Nieuwsblad van het Oosten. De Almeloërs hebben nu de keus tussen het Almelosch Dagblad van Tijl en het door Hilarius uitgegeven Nieuwsblad van het Oosten.
Voor zoveel kranten is op de Almelose krantenmarkt geen plaats. In 1937 begraven beide uitgeverijen de strijdbijl en voegen hun kranten samen tot het Dagblad van het Oosten dat tot 1944 blijft verschijnen. In februari 1946 komt de krant weer uit, na een verschijningsverbod van een jaar.
In 1975 zijn de kosten zo sterk gestegen dat het Dagblad van het Oosten moet fuseren. Eigenaar wordt uitgeversmaatschappij Van der Loeff in Enschede, de uitgever van Tubantia. Het Dagblad van het Oosten wordt dan een kopblad van Tubantia en houdt in 1993 op als zelfstandige titel te bestaan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!