Nieuwe Hengelosche Courant
In Hengelo is de oprichting van de eerste lokale krant een initiatief van uitgeverij Treffers uit Deventer die in 1886 een weekblad op de markt brengt onder de titel Nieuwe Hengelosche Courant. Het is de opvolger van de Hengelosche Courant die maar enkele maanden heeft bestaan. Het blad verschijnt in Goor onder de titel Kanton Goor.
In 1902 wordt de Nieuwe Hengelosche Courant overgenomen door drukkerij H.L. Smit & Zn in Hengelo, waarna het vanaf 1910 tweemaal per week gaat verschijnen, en vanaf 1929 driemaal. In 1940 wordt de Nieuwe Hengelosche Courant een dagblad met een oplage van 9000 abonnees.
In de eerste twee jaren van de oorlog blijft de krant gewoon verschijnen, maar in november 1942 moet het van Duitse bezetter samengaan met Tubantia. Beide kranten verschijnen tot 1945 onder de titel Twentsch Nieuwsblad, dagblad voor Twente en Oost-Gelderland.
Na de bevrijding krijgen zowel de Nieuwe Hengelosche Courant als Tubantia een verschijningsverbod opgelegd. Het gat op de Hengelose krantenmarkt wordt voorlopig ingevuld door de Twentsche Courant, die in 1945 van Oldenzaal naar Hengelo verhuist, en door het voormalige verzetsblad Strijdend Nederland, dat vanaf 20 april 1945 de titel Hengelosch Dagblad gaat voeren.
De laatste krant wordt in 1947 gekocht door de Enschedese uitgeversmaatschappij Van der Loeff, de uitgever van Tubantia. Uitgeverij Smit keert niet meer met een eigen krant in Hengelo terug.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!